Imprimă această pagină
Bătrânețea, o stare de maximă provocare Bătrânețea, o stare de maximă provocare

Bătrânețea, o stare de maximă provocare

Bătrânețea este o stare peste care nu prea te apleci la tinerețe, asta pentru că ți se pare extrem de îndepărtată iar tu ești foarte ocupat să-ți gestionezi viața în curs. Numai că, timpul trece atât de repede că într-o bună zi, fără să-ți dai seama, pensionarea bate la ușă și te ia, cumva, pe nepregătite.

Atunci, totul se schimbă în viața ta pentru că treci într-o etapă în care greutățile pe care le ai de întâmpinat sunt de altă natură, în mare parte fiindu-ți necunoscute.

Din nefericire, România este un stat care nu-și prețuiește pensionarii, ba, din contra, îi supune la niște umilințe greu de imaginat după o viață de muncă. Nu cred că este vreun capitol la care pensionarii să nu simtă pe propria piele neputința de a se lupta cu un aparat birocratic supradimensionat iar determinarea lor de a-și rezolva problemele este atât de mare că dă naștere la alte dispute.

Pensionarii sunt cei care din zorii zilei se pun cuminți la cozile formate la diferitele ghișee pentru a-și plăti dările curente, ei nefiind familiarizați cu tehnologia, neștiind a folosi un calculator ori pur și simplu, neavându-l. Tehnologia a avansat atât de mult în ultimii ani, iar limba tehnologică a întins așa de multe capcane încât mulți refuză să acceseze acest mod de a rezolva problemele curente. Nu știu dacă vă mai amintiți ce nebunie a fost (și încă mai este) atunci când pensiile au fost puse pe card.  Mi-a fost dat să văd bătrâni neputincioși în fața bancomatelor uitându-se disperați după cineva care să-i ajute să-și ridice pensiile din mașinării aflată în fața lor. Ei, cei care au fost învățați cu interacțiunea umană au fost puși dintr-o dată să „discute” cu un robot, ori mulți nu pricep acest lucru. Despre carduri blocate în bancomate ori alte situații bizare nu cred că sunteți străini.

Se tot vorbește despre trecerea la moneda euro însă mulți dintre noi nu suntem familiarizați cu leul nou, cel care a apărut după reforma monetară din 2005. După mai bine de cincisprezece ani, nu puțini sunt cei care nu s-au dumirit ce este cu această monedă, vorbind și calculând în vechea monedă, nici vorbă de euro ori eurocenți.

Pentru că după o viață de muncă în care au fost prinși într-un regim comunist dobândind anumite abilități care să-i ajute la bătrânețe s-au trezit într-o societate care le este aproape străină, capitalismul sălbatic în care trăiesc acum punându-le mari probleme de supraviețuire. Pensiile mici nu ajung pentru cheltuielile curente, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei ajunși în această etapă a vieții au nevoie de medicamente și îngrijire medicală de specialitate.

La noi trebuie să aștepți cu lunile să-ți vină rândul la o programare pentru anumite investigații, cele la care primești trimitere de la medicul de familie, altminteri costul unora dintre ele fiind mai mare decât valoarea pensiei și atunci cum să fie posibil așa ceva? Bolile se cronicizează iar intervenția tardivă face ca reușita tratamentului să fie mult diminuată așa scăzând dramatic șansele de supraviețuire.

Bătrînii noștri nu au unde merge pentru a-și petrece timpul liber, pentru că nu există locuri special amenajate pentru așa ceva. Parcurile sunt, în cele mai multe orășele, singurele variante. De aceea veți vedea, la aproape toate orele din zi, băncile ocupate de bătrâni care conversează ori pur și simplu stând. Ar fi bine să fie cluburi unde ei să-și poată petrece timpul socializând ori făcând diferite activități care le fac plăcere. Nici sâlile de gimnastică ori dans nu ar strica pentru că mișcarea, avizată de un specialist, nu vine decât să ridice moralul și tonusul.

Sunt multe locuri în care cinematografele au dispărut, de săli de spectacole nici nu mai pomenesc, doar că pandemia asta a schimbat regulile de socializare tinându-ne pe toți în case.

Iar aici ce-a mai rămas?

Televizorul cu canalele lui de știri, hobby-urile personale – poate un tricotat ori cusut la cei care mai au vederea ageră, telefoanele pentru a vorbi cu copiii aflați – mulți dintre ei – pe alte meridiane iar pentru cei care au curți grădinăritul, o activitate relaxantă.

Această situație este valabilă pentru cei care stau în mediul urban pentru că la țară, în mediul rural problema se pune diferit. Acolo, oamenii stau la case cu curte, au păsări și alte animale de care trebuie să aibă grijă, unii dintre ei posedă sere ori solarii și straturi cu zarzavaturi cele 24 de ore din zi fiind insuficiente pentru a te mai gândi la altceva.

Nu puțină lume a migrat, din primăvara anului trecut spre mediul rural pentru a nu sta doar în case ori a fi condiționat de anumite interval orare pentru a putea ieși în aer liber.

Ce va urma nu avem de unde ști, însă putem spera că lucrurile se vor mai așeza iar noi, tineri și bătrâni deopotrivă să găsim varianta cea mai potrivită pentru a merge mai departe.

 

CasaMeaEden.ro

  • 222
  • Ultima modificare Duminică, 03 Octombrie 2021 10:19